Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ???
Ο πρώην διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σχετικά με τις οικονομικές του γνώσεις και τις διεθνείς επαφές του. Ο ίδιος σήμερα δήλωσε πως δεν είναι πολιτικός αλλά έχει αφιερώσει πολύ χρόνο από την ζωή του για να βοηθήσει την Ελλάδα.
Όμως ως πρωθυπουργός πλέον ίσως χρειαστεί να κάνει την πρώτη πολιτική του «κωλοτούμπα», καθώς ο κ. Παπαδήμος είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά του μεγάλου «κουρέματος» του Ελληνικού χρέους. Μάλιστα είχε καλέσει την κυβέρνηση να αντιταχθεί στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε κούρεμα 21% για τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες.
Ο λόγος; Όπως δήλωσε στο Μarket News International στις αρχές Οκτωβρίου μια πιο γενναία διαγραφή χρέους κρύβει περισσότερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεπώς δεν είναι ευκταία.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο μόνος δρόμος είναι η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την Ελλάδα και συνέδεσε την επιστροφή στην ανάπτυξη για την χώρα με την πλήρη και χωρίς καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων…
Ουσιαστικά ο κ. Παπαδήμος, ως τραπεζίτης και πρώην στέλεχος της Κεντρική Τράπεζας κινείται στην γραμμή του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για το γεγονός ότι υποτίμησε τους κινδύνους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη.
Τώρα ο κ. Παπαδήμος θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, η οποία αναμένεται να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Και εδώ το φορτίο είναι βαρύ. Γιατί αυτή η απόφαση θα ακολουθείται από μια σκληρή δανειακή σύμβαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τουλάχιστον μια δεκαετία, χωρίς όμως να προβλέπει τρόπους για την ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία της απόφασης για την Ελλάδα.
Τέλος ένα από τα σημεία που αξίζει να παρακολουθήσουμε είναι ποια θα είναι η τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και την πιθανότητα προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε αυτή την περίπτωση όπως προβλέπει το Μνημόνιο και έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το κράτος θα συμμετέχει με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές, με τους τραπεζίτες να επιθυμούν το αντίθετο.
Ο κ. Παπαδήμος τι γνώμη έχει;
Μένει να δούμε αν στον ελάχιστο χρόνο που έχει αυτή η κυβέρνηση ο κ. Παπαδήμος θα αλλάξει τα δεδομένα ή απλώς θα υπογραφεί τελεσίγραφα των Βρυξελλών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου