Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
Goldman Sachs
Τι κοινό έχουν ο Μάριο Ντράγκι, ο Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος; Την Goldman Sachs, αφού όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο ιταλός μέλλων πρωθυπουργός και ο έλληνας νυν πρωθυπουργός ανήκουν σε διαφορετικά επίπεδα της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης» της επενδυτικής τράπεζας.
Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα «διακριτικό» δίκτυο επιρροής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη, το οποίο, όπως όλοι οι θεσμοί διαθέτει ιεραρχία. Το «πρώτο βραβείο» πήγε στον Ιταλό, Μάριο Ντράγκι, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2005. Μία από τις «αποστολές» του ήταν να πουλήσει τα περιφήμα χρηματοοικονομικά προϊόντα «swaps» για να καλυφθεί μέρος του χρέους της Ελλάδας, πριν από την είσοδο στην ευρωζώνη.
Ο συμπατριώτης του Ντράγκι, Μάριο Μόντι ήταν διεθνής σύμβουλος της τράπεζας μέχρι το 2005. Τρίτος, ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994-2002, συμμετέχοντας, έτσι, στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας από την Goldman Sachs. H εφημερίδα αναφέρει και τον Πέτρο Χριστοδούλου ως πρώην στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας.
Η Le Monde επισημαίνει ότι το δίκτυο επιρροής που είχε δείξει την ισχύ του πριν ή και κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκάλεσε η κρίση του 2008, έχασε την «αποτελεσματικότητά» του. Yπήρχαν, όμως περιπτώσεις όπου οι μέθοδοι της επενδυτικής τράπεζας έπιαναν, όπως για παράδειγμα στην ελληνική περίπτωση και στα σενάρια για κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.
Ο αρθρογράφος, πάντως σημειώνει ότι η τράπεζα δεν αφήνει ποτέ τους ανθρώπους της να αποκαλύπτουν τη σχέση μαζί της, ακόμα κι όταν τους έχει ανατεθεί κάποια θεσμική αποστολή, όπως στην περίπτωση του Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε αναλάβει το 2010 μία έρευνα για την ευρωπαϊκή αγορά και την οποία του είχε αναθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο Ντράγκι διαβεβαίωσε, όταν ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου το 2002, ότι η τράπεζα δεν είχε αναμιχθεί στην παραποίηση των ελληνικών στοιχείων από την Goldman Sachs, δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Ντράγκι παραιτήθηκε το 2005, ένα χρόνο πριν η GS πουλήσει κομμάτι του swap στην Εθνική Τράπεζα, στην ηγεσία της οποίας ήταν τότε ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, o Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου