Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012
Ο διεθνης αντικτυπος απο το "κουρεμα"
Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή των ομολόγων), ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs) η συμμετοχή θα φτάσει στο 95,7%.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αφορά σε ομόλογα ύψους 152 δισ. ευρώ (σε συνολικό ύψος 177,4 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.
Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, στις 10 το βράδυ. Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα.
Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στη 12.30 μετά το μεσημέρι, δήλωσε: «εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Στις 17.30 συγκαλειται υπουργικο συμβουλιο υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το PSI.
Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη "προς το παρόν αποφεύχθηκε", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστιν Λαγκαρντ ενώ η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε προς την επιτυχία.
Ο πρόεδρος του IIF και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Ανκερμαν δήλωσε πως η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δυνατότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει οικονομικό περιβάλλον και ανάπτυξης. Ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα τονίζει πως πρόκειται για «την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία».
Για εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, «Μας επιτρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος, σχεδόν κατά 100 δισ. . Νομίζω ότι είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα», πρόσθεσε. «Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας για να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να μπούμε σε φάση ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Καψής και επεσήμανε την ανάγκη να μπορέσει η οικονομία να ξεπεράσει την ύφεση και να περάσει σε ανάπτυξη.
Ο Γιόζεφ Ακερμαν, του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, χαιρέτισε την συμμετοχη ανταλλαγής ομολόγων και δήλωσε ότι νέες ευκαιρίες ανοίγονται τώρα για την Ελλάδα.
"Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα δίνει τώρα μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει την ικανότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης" δήλωσε ο Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος του συμβουλίου των κυβερνητών του IIF.
Ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα τονίζει πως πρόκειται για «την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία». «Η προθυμία των ομολογιούχων και των ελληνικών αρχών σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη της ευρωζώνης να προωθηθεί μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων είναι κρίσιμης σημασίας. Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να χτίσει στη βάση της δύναμης που θα προκύψει από τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε πως η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που διαπραγματεύθηκε η Ελλάδα είναι καλή είδηση και πως αποφεύχθηκε μια στάση πληρωμών της χώρας. "Είναι καλή είδηση, είναι μια καλή επιτυχία", δήλωσε ο Μπαρουέν προς το ραδιοσταθμό RTL. "Είναι κάτι που μας επιτρέπει να παραμείνουμε σε εθελοντική βάση αποφεύγοντας τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών" πρόσθεσε.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τη συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που επιτεύχθηκε με τον ιδιωτικό τομέα κάνοντας λόγο για ένα "μεγάλο βήμα στην οδό της σταθεροποίησης" της Ελλάδας. "Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία", υπογράμμισε ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη "προς το παρόν αποφεύχθηκε", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε προς την επιτυχία.
"Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι", δήλωσε η Λαγκάρντ σχετικά μ' αυτή την επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie Rose.
"Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε", πρόσθεσε η Λαγκάρντ. "Λέω προς το παρόν επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν".
Η Λαγκάρντ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχύσει ο υπόλοιπος κόσμος τους πόρους του ΔΝΤ. "Δεν είμαι απαισιόδοξη", δήλωσε. "Μύρισε άνοιξη".
Η Λαγκάρντ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους να δώσουν ένα σημαντικό μέγεθος σ' αυτό το "τείχος προστασίας" που αποκαλείται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μια μόνιμη κοινή δομή προορισμένη να χρηματοδοτεί τα κράτη που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν στις αγορές του χρέους. "Χρειάζονται μεγάλους όγκους. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, επειδή δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ", επισήμανε. "Όμως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα", υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα επάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το 2012, η οποία βρίσκεται σήμερα στο 1,8%. "Θα δημοσιεύσουμε νέες προβλέψεις μέσα σε περίπου ένα μήνα. Όμως δεν θα εκπλαγώ αν είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή μας", δήλωσε η Λαγκάρντ όταν ερωτήθηκε για την αμερικανική συγκυρία στην εκπομπή Charlie Rose του τηλεοπτικού δικτύου PBS. Η Λαγκάρντ επαίνεσε επίσης το ρόλο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε πάντως πως η Ουάσινγκτον έχει πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος. "Η χώρα, πιστεύω, πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά διαφορετικά προβλήματα. Υπάρχουν τα μακροπρόθεσμα ζητήματα του ελλείμματος και του χρέους", δήλωσε.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε πως η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση του χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον "σημαντικούς" κινδύνους για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.
"Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας", δήλωσε ο Γκάιτνερ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Ο Γκάιτνερ απαντούσε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν οι Αμερικανοί μπορούν "να σκέπτονται ότι τα χειρότερα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον πίσω μας".
"Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (οι Ευρωπαίοι) έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ' ό,τι προηγουμένως για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους (των Ευρωπαίων) να συγκρατήσουν τουςκινδύνους της κρίσης" πρόσθεσε ο Γκάιτνερ. Εντούτοις, για την Ευρώπη η έξοδος από την κρίση θα είναι ακόμη "μακρά και δύσκολη", δήλωσε επίσης ο αμερικανός υπουργός.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου