Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Goldman Sachs


Τι κοινό έχουν ο Μάριο Ντράγκι, ο Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος; Την Goldman Sachs, αφού όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο ιταλός μέλλων πρωθυπουργός και ο έλληνας νυν πρωθυπουργός ανήκουν σε διαφορετικά επίπεδα της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης» της επενδυτικής τράπεζας.


Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα «διακριτικό» δίκτυο επιρροής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη, το οποίο, όπως όλοι οι θεσμοί διαθέτει ιεραρχία. Το «πρώτο βραβείο» πήγε στον Ιταλό, Μάριο Ντράγκι, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2005. Μία από τις «αποστολές» του ήταν να πουλήσει τα περιφήμα χρηματοοικονομικά προϊόντα «swaps» για να καλυφθεί μέρος του χρέους της Ελλάδας, πριν από την είσοδο στην ευρωζώνη.

Ο συμπατριώτης του Ντράγκι, Μάριο Μόντι ήταν διεθνής σύμβουλος της τράπεζας μέχρι το 2005. Τρίτος, ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994-2002, συμμετέχοντας, έτσι, στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας από την Goldman Sachs. H εφημερίδα αναφέρει και τον Πέτρο Χριστοδούλου ως πρώην στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας.

Η Le Monde επισημαίνει ότι το δίκτυο επιρροής που είχε δείξει την ισχύ του πριν ή και κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκάλεσε η κρίση του 2008, έχασε την «αποτελεσματικότητά» του. Yπήρχαν, όμως περιπτώσεις όπου οι μέθοδοι της επενδυτικής τράπεζας έπιαναν, όπως για παράδειγμα στην ελληνική περίπτωση και στα σενάρια για κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

Ο αρθρογράφος, πάντως σημειώνει ότι η τράπεζα δεν αφήνει ποτέ τους ανθρώπους της να αποκαλύπτουν τη σχέση μαζί της, ακόμα κι όταν τους έχει ανατεθεί κάποια θεσμική αποστολή, όπως στην περίπτωση του Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε αναλάβει το 2010 μία έρευνα για την ευρωπαϊκή αγορά και την οποία του είχε αναθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ντράγκι διαβεβαίωσε, όταν ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου το 2002, ότι η τράπεζα δεν είχε αναμιχθεί στην παραποίηση των ελληνικών στοιχείων από την Goldman Sachs, δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Ντράγκι παραιτήθηκε το 2005, ένα χρόνο πριν η GS πουλήσει κομμάτι του swap στην Εθνική Τράπεζα, στην ηγεσία της οποίας ήταν τότε ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, o Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία, βάσει της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, το θέμα έμεινε ανοιχτό προς διευκρίνιση για σήμερα, καθώς ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Πάντως χθες ο Λουκάς Παπαδήμος προέταξε την ανάγκη ενότητας για να πετύχει η χώρα και να βγει από την κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηνύματα Σαμαρά προς πάσα κατεύθυνση
Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους τον επικρίνουν για την στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τόσο εντός όσο και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μορφή χιονοστιβάδας τα ραβασάκια από το ΥΠΟΙΚ
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν στην εκπνοή του 2011 τα ραβασάκια με έκτακτες εισφορές, τέλη κυκλοφορίας, εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος αλλά και τα «ξεχασμένα» ειδοποιητήρια για το ΕΤΑΚ του 2009 και το ΦΑΠ 2010 και 2011.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eξασθένιση των ανέμων - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Εξασθένηση των ανέμων εντός της ημέρας, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ



Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών – Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων-Κλάδων, ζητώντας από την κυβέρνηση να βάλει τέρμα στην «κοροϊδία με τις πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν ζάμπλουτους ιδιοκτήτες ή μετόχους».

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία αναφέρεται στην εταιρεία Alapis η οποία έκανε πρόσφατα αίτηση για την υπαγωγή της στο στο άρθρο 99 (περί προστασίας από πιστωτές), καθώς χρωστά σε δάνεια 830 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των μετοχών της Alapis ανήκει στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε 51 εκ. ευρώ προκειμένου να σταματήσει η έρευνα για την Proton Bank.

Η εταιρεία Alapis εδώ και ένα χρόνο έχει προχωρήσει σε απολύσεις άνω των 400 ατόμων και αναμένεται να συνεχιστούν οι απολύσεις εργαζομένων, ενώ η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει το τελευταίο έτος πάνω από το 78% της χρηματιστηριακής της αξίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς δεν πέρασαν ούτε 72 ώρες από τότε που καταγγείλαμε τη φαρμακευτική εταιρεία Alapis ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προετοιμαστεί, προκειμένου να αιτηθεί την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο η εταιρεία άντλησε από το επενδυτικό κοινό περίπου 750 εκατ. ευρώ ως αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Σήμερα, είναι πρόκληση να ζητά την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα με προσχηματική τη διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου να κερδίσει και πάλι χρόνο και να στείλει στον Καιάδα της ανεργίας περίπου 1.400 εργαζόμενους. Καλέσαμε τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση.

Καλέσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν. Μέχρι σήμερα, ‘άκρα του τάφου σιωπή’. Η Ομοσπονδία κάλεσε την εκλεγμένη επιτροπή εργαζομένων και σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία μας, αποφασίστηκε να δώσουμε τον αγώνα και της επιβίωσης της εταιρείας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας».

Επίσης, στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «ανεξαρτήτως από όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να παρέμβει η ίδια η Πολιτεία και να σταματήσει αυτός ο κατήφορος: πτωχευμένες επιχειρήσεις – ζάμπλουτοι μέτοχοι. Επιτέλους, τέλος στην κοροϊδία και την ανοχή. Ο λαός δεν θα χαριστεί σε κανένα».

Εν τω μεταξυ απο σημερα Τριτη 15 Νοεμβριου 2011 σε απεργια εχουν κατεβει οι εργαζομενοι στην ALAPIS στα κεντρικα στο Κρυονερι.