Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΔΙΑΥΛΟΣ 10




www.diaylos10.gr

Διαδικτυακο ραδιοφωνο με αποψη. Ακουστε μας κανοντας "ΚΛΙΚ"

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ



Η επαγγελματική αποκατάσταση, η οικονομική ασφάλεια και η σταθερότητα, αποτελούν πλέον τα βασικά κριτήρια επιλογής επαγγέλματος για τους νέους.

Όσοι δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο της εισαγωγής τους σε ένα ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στρέφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (δημόσια ή ιδιωτικά). Αν και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ είναι πολλές, με περισσότερες από 50 ειδικότητες, τη «μερίδα του λέοντος» φαίνεται να κερδίζουν τα τουριστικά, τα υγειονομικά και τα επαγγέλματα επισιτισμού, καθώς είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτές που έχουν να κάνουν με τουριστικά και επαγγέλματα που υπάγονται στον χώρο της υγείας και κυρίως τη φυσικοθεραπεία.

Ραγδαία είναι, επίσης, η άνοδος στα επισιτιστικά επαγγέλματα, δηλαδή μάγειρες και σεφ γεγονός που φανερώνει ότι η τηλεοπτική πραγματικότητα εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς οι εκπομπές γύρω από αυτόν τον τομέα έχουν κατακλύσει τα τηλεοπτικά προγράμματα. Σημαντική είναι και η άνοδος των παιδαγωγικών επαγγελμάτων.Αρκετά δημοφιλή σε κορίτσια και αγόρια είναι και τα επαγγέλματα που ασχολούνται με το χώρο της μόδας.

Στην αντίπερα όχθη, στην κατηγορία των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη πτώση στις προτιμήσεις των νέων, ανήκει η γραφιστική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Σε βουτιά ελλείμματος και δημοσίου χρέους στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2012 ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και χαρακτηρίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών ως «ο προϋπολογισμός της μετάβασης από την κατάσταση της απαισιοδοξίας σε μία νέα εθνική αφετηρία». Ενσωματώνοντας τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει κάθετη πτώση του δημοσίου χρέους από τα 352,050 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται για φέτος, στα 309,300 δισ. ευρώ ή 145,5% του ΑΕΠ, με τις δαπάνες τόκων να υποχωρούν κατά 3,630 δισ. ευρώ από τα 16,380 δισ. ευρώ φέτος στα 12,750 δισ. ευρώ το 2012.



ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο προϋπολογισμός επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο
Ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση στήριξης της Ελλάδος ύψους 130 δισ ευρώ.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων
Άνεργοι, ανάπηροι, υπερήλικες και ίσως άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων, ενώ σε σχετική σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει δυνατότητα για περισσότερες δόσεις από τη ΔΕΗ στην καταβολή του τέλους το 2012.